Nyttiggørelse af landbrugets datagrundlag
Projektet er en forlængelse af et projekt, der blev påbegyndt i 2016.
I den daglige landbrugsdrift opsamles en lang række produktionstekniske og økonomiske data, der udgør datagrundlaget for planlægning, opfølgning og styring af den enkelte bedrift. Udover anvendelsen i relation til styring af den enkelte landbrugsbedrift, udgør registreringerne – når de betragtes på nationalt niveau – også et helt unikt empirisk datagrundlag, som er særdeles velegnet til landsdækkende analyser, benchmarking, statistikformål og dokumentation samt til forsknings- og undervisningsformål.
Den traditionelle opfattelse af, hvad ’data’ er og hvordan man opbevarer og analyserer dem med udgangs-punkt i store centrale databaser, udfordres i disse år kraftigt af, at datamængderne er voldsomt stigende og er forskellig type, at data generes af mange forskellige systemer og sensorer og i stigende grad lagres ”i skyen” frem for i traditionelle databaser. Samtidig forventes aktuelle data at være til rådighed og kunne analyseres lynhurtigt – en udvikling og et paradigme som omtales under begrebet ”Big Data”.
Der er imidlertid både tekniske, forretningsmæssige og juridiske forhold, som ændrer sig markant, når man skal bearbejde og anvende data i dette nye Big Data paradigme. I dette projekt vil en række af disse forhold blive adresseret gennem nedenstående aktiviteter, med det langsigtede formål at kunne fastholde og videreudvikle landbrugserhvervets styrkeposition og konkurrenceevne ved fortsat at kunne bearbejde og nyttiggøre landbrugets store datagrundlag optimalt, under de nye forhold.